I.C.E. -
Print this page

Πιλοτικές Δράσεις Έργου I.C.E.

Στα πλαίσια υλοποίησης των δράσεων του στρατηγικού ενδιαφέροντος ICE, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδας, ως εταίροι του έργου, διαμόρφωσαν κάποιες πιλοτικές δράσεις, που αναδεικνύουν την άμεση σχέση του πολιτιστικού και δημιουργικού προϊόντος της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με τον κλάδο του τουρισμού.

Στόχος των πιλοτικών αυτών δράσεων είναι η διαμόρφωση πλαισίου συνεργειών μεταξύ του κλάδου του πολιτισμού και δημιουργίας με τον κλάδο του τουρισμού διαμορφώνοντας τις συνθήκες για τη δημιουργία νέου τουριστικού προϊόντος, με επίκεντρο την ανθρώπινη δραστηριότητα και δημιουργία.

Οι πιλοτικές ενέργειες όπως διαμορφώθηκαν είναι 4 πιλοτικά τουριστικά πακέτα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και 9 πιλοτικές, τουριστικού ενδιαφέροντος, εκδηλώσεις από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων της ΠΔΕ.

Πιλοτικά Τουριστικά Πακέτα Π.Δ.Ε.

  1. Δυτική   Ελλάδα:   Νοσταλγική   περιπλάνηση   στο χρόνο και τις ιστορίες.
  2. Δυτική Ελλάδα: Ακολουθώντας τα βήματα των εμπόρων, των ιπποτών και των ηρώων.
  3. Δυτική Ελλάδα: Συναρπαστικές ιστορίες ανθρώπινου μεγαλείου.
  4. Δυτική Ελλάδα: Παραμυθένια γοητεία τόπων, εποχών και πολιτισμών.

 Πιλοτικά Τουριστικά Πακέτα Π.Ε.Δ.

 

Το ταξίδι των ηρώων   

1. Το Ταξίδι των Ηρώων (27-30/7/2015) .

Το εν λόγω τουριστικό πακέτο αποτελεί μια πολιτιστική περιήγηση σε 4 διαφορετικά σημεία του Δήμου ‘Ήλιδας με διεθνή συμμετοχή καλλιτεχνών και σε 4 πολιτιστικές ενότητες. Οι δράσεις ξεκίνησαν στις 27 Ιουλίου και κατέληξαν στις 30 Ιουλίου με την συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, και πλήθους τοπικών φορέων με κύριο στόχο την συμμετοχή και την εθελοντική δράση της τοπικής κοινότητας για την αναδειξη του πολιτιστικού και φυσιολατρικού πλούτου του Δήμου Ήλιδας. Στις δράσεις αυτές περιλαμβάνονται: φυσιολατρική διαδρομή, θεατρική παράσταση, εκδήλωση-αφιέρωμα στον Νικο Κούνδουρο, συναυλία με Ιταλίδα σοπράνο, γνωριμία με τη σύγχρονη ιστορία (Τατάνειο-Αμαλιάδα), ξενάγηση στην αρχ. Ήλιδα και το Μουσείο Ήλιδας, Συναυλία με την Συμφωνική Ορχήστρα 80 Μουσικών του Bobblingenκαι Χορωδία της ΕΡΤ 30 μουσικών στο αρχ. Θέατρο Ήλιδας.

 
     
 Παναγρίνεια 2015    

2. Παναγρίνεια 2015 (2-5/10/2015)

Ο χώρος που πραγματοποιείται το πρόγραμμα είναι η περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Οι δραστηριότητες θα έχουν ως επίκεντρο την πόλη του Αγρινίου. Κεντρικός στόχος θα είναι η ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της όσο και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Αγρινίου. Οι θεματικές ενότητες είναι ιστορικού, αρχαιολογικού, θρησκευτικού, περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος και περιλαμβάνουν αθλητικές, λαογραφικές και πολιτιστικές δραστηριότητες (θεατρική παράσταση, χορωδίες, έκθεση φωτογραφίας, παραδοσιακοί χοροί). Η διάρκεια είναι 4 ημέρες, από 2 μέχρι 5 Οκτωβρίου 2015. Φιλοδοξούμε να κινητοποιήσουμε σταδιακά τους συλλόγους του Δήμου μας, ώστε τα ΠΑΝΑΓΡΙΝΕΙΑ να γίνουν θεσμός.

     
Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας 2015  

3. Αγροτική Έκθεση Χαλανδρίτσας Δ.Ε. (3-6/9/2015)

Στα πλαίσια της 14ης Αγροτικής Έκθεσης Χαλανδρίτσας συμμετείχαν εκθέτες Αγροτικών Μηχανημάτων και Εφοδίων, παραγωγοί τοπικών προϊόντων, καθώς και εταιρείες που προσφέρουν και προωθούν υπηρεσίες και προϊόντα, που συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό της τοπικής παραγωγής και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Στις παράλληλες δραστηριότητες που πλαισιώνουν την έκθεση συγκαταλέγονται: Εκθέσεις αγροτικών παραδοσιακών εργαλείων και ειδών λαϊκής τέχνης, παραστάσεις με παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα, συναυλία έντεχνου και λαϊκού τραγουδιού με τη Ραλλία Χρηστίδου, επίδειξη τοξοβολίας, εκδήλωση με τίτλο «ΕΛΙΑ - ΠΗΓΗ ΥΓΕΙΑΣ, ΣΥΜΒΟΛΟ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΑΙ ΦΙΛΙΑΣ» (διοργάνωση που εμπλουτίστηκε με μουσικές εκδηλώσεις και παραδοσιακά δρώμενα, αναφερόμενα στην καλλιέργεια, συλλογή και επεξεργασία του ελαιοκάρπου) και Περιφερειακή Συνάντηση Ιππικής Αντοχής που περιελάμβανε το σεμινάριο «1η ΑΧΑΪΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΙΠΠΙΚΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ» και έκλεισε με μια ενδεικτική διαδρομή Ιππικής Αντοχής απόστασης 10 χιλιομέτρων.

     
 

Λιμνοθάλασσα

Λιμνοθάλασσα

   

4. Το Φυσικό Περιβάλλον & Τα Ψάρια της Λιμνοθάλασσας στην Υπηρεσία Ενναλακτικών Μορφών Τουρισμού και Εκπαίδευσης (24-27/9/2015)

Οι εκδηλώσεις:

Α) ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΟΙΚΟΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΤΗΣ.
Β)Ο ΦΥΣΙΚΟΣ ΠΛΟΥΤΟΣ, Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ Η ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΟΘΑΛΑΣΣΑΣ.
Γ) ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΤΟ ΨΑΡΕΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ (ΑμΕΑ) (στην δραστηριότητα αυτή και για λόγους κοινωνικούς δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση).
Δ) ΤΕΛΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΜΕΡΟΥΣ ΔΡΑΣΕΩΝ, ΑΓΩΝΕΣ ΨΑΡΕΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΩΝ ΨΑΡΑΔΩΝ.
     
 Θερμικά    

5. Θερμικά - Η Διαχρονική παρουσία της Αιτωλ. Συμπολιτείας & του Κοινού των Αιτωλών δια μέσου των Αιώνων (1-4/10/2015)

Τα ΘΕΡΜΙΚΑ, είναι ένα τετραήμερο εκδηλώσεων με στόχο την αναβίωση των αρχαίων ΘΕΡΜΙΚΩΝ και περιλαμβάνει: επισκέψεις σε Αρχαιολογικούς Χώρους, σε Μουσεία, σε Βυζαντινά μνημεία της ευρύτερης περιοχής του Θέρμου, στην Τριχωνίδα λίμνη, στον Εύηνο ποταμό, έκθεση τοπικών προϊόντων και εδεσμάτων, έκθεση βιβλίων τοπικού κι όχι μόνο ενδιαφέροντος, προβολές ταινιών, μουσικές εκδηλώσεις, Παραδοσιακούς χορούς, Φεστιβάλ Παραδοσιακών Παιχνιδιών και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ανασκαφής.

Στα πλαίσια των ΘΕΡΜΙΚΩΝ περιλαμβάνεται η διοργάνωση Συνεδρίου, ιστορικού, αρχαιολογικού, κοινωνικού ενδιαφέροντος.

     

Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας

 

Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας 

   

6. Αναβάθμιση Ιππικής Έκθεσης Ανδραβίδας ως Τοπικό Αναπτυξιακό Θεσμό (24-27/9/2015)

Η Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας αποτελεί ένα σημαντικό θεσμό για την ευρύτερη περιοχή αφού υλοποιείται με συνέπεια για 81 συνεχή έτη. Με το συγκεκριμένο τουριστικό πακέτο γίνεται μια προσπάθεια αναβάθμισης και ενίσχυσης του θεσμού που στοχεύει τόσο στην ανανέωση του ενδιαφέροντος των επισκεπτών και των συμμετεχόντων όσο και στην προσέλκυση νέων επισκεπτών. Για το σκοπό αυτό η ιππική έκθεση διανθίζεται με παράλληλες δράσεις όπως η έκθεση με θέμα «Μουσείο Αλόγου», η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Ιππική Έκθεση Ανδραβίδας-Ένα ταξίδι στον χρόνο», το σεμινάριο Αμαξοδήγησης, το Συνέδριο με θέμα «Ανάπτυξη Ιππικών Δραστηριοτήτων στην Ελληνική Επαρχία», το σεμινάριο Ιππικής δεξιοτεχίας και την εκδήλωση με παρουσίαση καλλιτεχνικών και ακροβατικών ασκήσεων με άλογα και ιππείς.
     
 Υδάτινα Μονοπάτια Αιτωλίας    

7. Γνωρίζω τα Υδάτινα Μονοπάτια της Αιτωλίας

Το τουριστικό αυτό πακέτο βασίζεται στη σημασία του νερού ως αστείρευτη πηγή ζωής τόσο για το περιβάλλον όσο και τον πολιτισμό. Ακολουθεί το υδάτινο μονοπάτι του Ευήνου που συνδέει από την αρχαιότητα ως σήμερα τη Ναύπακτο  με το Θέρμο  μέσου  του  ποταμού Ευήνου. Το πακέτο  αναπτύσσεται σε τρεις αλληλένδετους άξονες : πολιτισμός-περιβάλλον-αθλητισμός και περιλαμβάνει επίσκεψη  σε αξιοθέατα και σημεία  ενδιαφέροντος της  περιοχής    Ναυπάκτου  και Θέρμου και συμμετοχή  σε κοινωνικές- αθλητικές-πολιτιστικές & περιβαλλοντικές  δράσεις (μουσικές εκδηλώσεις, συναυλία με ανακατασκευασμένα αρχαία μουσικά όργανα, δωρεάν μαθήματα κανόε-καγιάκ, λούνα παρκ ανακύκλωσης, κατασκευές με ανακυκλώσιμα, σεμινάριο για «μικρούς αρχαιολόγους» σε χώρο ανασκαφών).

     
Φεστιβάλ Ελαιώνα  

8. Φεστιβάλ Παράδοσης & Παραδοσιακών Χορών Τ.Κ. Ελαιώνα - Δ. Πύργου

Το παρόν τουριστικό πακέτο στοχεύει στην ανάδειξη των παραδοσιακών   τοπικών χορών  αλλά και της εν γένει παράδοσης, με την ανάδειξη τοπικών προϊόντων, καθώς και των μνημείων θρησκευτικού ενδιαφέροντος που γειτνιάζουν με την Τοπική Κοινότητα Ελαιώνα. Περιλαμβάνει περιηγήσεις σε μνημεία θρησκευτικής σημασίας, χορευτικές παραστάσεις, έκθεση χειροτεχνημάτων και παραδοσιακών προϊόντων,  σεμινάριο παρασκευής φυτικών καλλυντικών, καθώς και τουρνουά ποδοσφαίρου.
     
Οι δρόμοι του Νερού και της Φύσης  

9. Οι Δρόμοι του Νερού και της Φύσης

Πρόκειται για ένα οικοτουριστικό, εκδρομικό πακέτο τεσσάρων ημερών περιήγησης και ξενάγησης στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Τέσσερις λίμνες και μια θάλασσα σε ένα μαγευτικό τετραήμερο στους Δρόμους του Νερού και στο τραγούδι της Φύσης, στα ίχνη των προγόνων μας και τα λατρευτικά μονοπάτια, όλα αυτά σε μια ακτίνα 35 χιλιομέτρων. Τόπος εκκίνησης το Αγρίνιο.

Καλεσμένοι επισκέπτες σε αυτήν την τετραήμερη περιοδεία είναι 20 τουριστικοί πράκτορες από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και το εξωτερικό, προκειμένου να γίνει γνωστός αυτός ο τόπος ως τουριστικός προορισμός. Οι συγκεκριμένοι tours operators λαμβάνουν πλήρη ενημέρωση για τις δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής.

     
Last modified onΤρίτη, 22 Δεκέμβριος 2015 07:54
Copyright by Dynacomp 2015.All rights reserved.